dimarts, 28 de gener del 2014

CCOO denuncia l'escassa dotació pressupostària del nou " Erasmus Plus"

La Federació d'Ensenyament reclama al Ministeri d'Educació l'aplicació de criteris que reconeguin la situació sociofamiliar de l'estudiant.

Durant el curs 2014/2015, Espanya rebrà de la Unió Europea una dotació de 53.400.000 d'euros (2,2 milions més que el 2013) per al nou programa " Erasmus Plus". Amb aquests diners el govern sufragarà la beca de 30.000 alumnes i, perquè no es redueixi el nombre actual d' " erasmus " (que van ser 40.000 aquest curs), concedirà la beca a 10.000 estudiants. El 2013 es van pressupostar en total 34 milions per aquest concepte, el curs vinent els " erasmus " disposaran de 16 milions menys. De 2011 a 2014 s'ha passat de 63 a 18 milions d'euros.

En vista de les xifres, CCOO denuncia que les quanties de les ajudes continuaran sent insuficients. A més, es mantenen els criteris imposats l'any passat per aconseguir una beca Erasmus, entre els quals hi ha el de ser beneficiari d'una beca general. Si tenim en compte l'enduriment dels criteris per a l'accés a les beques generals, que prevalen fonamentalment els resultats acadèmics, és previsible que molts alumnes no puguin obtenir una d'aquestes ajudes.

D'altra banda, la reducció de l'estada a quatre mesos dificultarà l'accés a universitats que només ofereixen el curs complet i limitarà l'experiència educativa i social que representa el programa, dificultant l'aprenentatge de l' idioma.


CCOO reclama una dotació pressupostària suficient i l'aplicació de criteris que reconeguin la situació sociofamiliar de l'estudiant, garantint una formació de qualitat amb independència del fet que aquesta s'adquireixi en una universitat espanyola o europea. Les beques Erasmus poden i han de ser un element més d'anivellament social, de manera que el Ministeri d'Educació hauria d'apostar de manera decidida per elles en lloc de limitar-les.

dimecres, 15 de gener del 2014

Les universitats públiques de Catalunya es neguen a negociar un acord per la paga extra de 2012 dels doctorands


Companyes i companys,

El passat divendres 10 de gener hi havia prevista una reunió de conciliació al Tribunal Laboral de Catalunya per tal de trobar una solució negociada respecte la retallada de la paga extra de 2012 de les doctorandes i doctorands, tal com vam denunciar el dia 20 de desembreCCOO vam optar per aquest pas previ per evitar la judicialització del conflicte i mostrar la nostra disposició per arribar a un acord mitjançant la mediació d'un tribunal.


Lamentem que cap de les 7 universitats catalanes, ni l'ACUP, van presentar-se a la reunió de mediació, mostrant la seva poca disposició a un acord que estalviaria temps i diners a totes les parts, i també aportaria estabilitat al col·lectiu d'investigadores i investigadors en formació, que com en molts altres casos no saben si podran recuperar aquesta part de la seva ajuda.



Volem recordar que CCOO va interposar un Conflicte Col·lectiu en base a la sentència favorable del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (també a partir d'una denúncia de CCOO), que obliga a retornar la part corresponent de la paga extra retallada, i que en el cas del col·lectiu d'investigadores i investigadors en formació no s'ha produït. També en aquest cas les universitats han insistit en allargar el procés per la via judicial, presentant un recurs a la sentència que només perjudicarà inútilment a totes les treballadores i treballadors.



Des de CCOO mantenim la nostra intenció d'arribar a una solució pactada amb les universitats públiques, però estudiarem totes les vies possibles perquè es posi fi a aquesta situació que creiem injusta.

Secretariat Inter-universitari de CCOO