dimarts, 1 de juny del 2010

Retellades de sou al PDI Laboral

Després de dies esperant veure com ens afectarien les retallades al PDI-L ja tenim publicat al DOGC (https://www.gencat.cat/diari/5639/10148161.htm) quines seran les mesures que s’aplicaran.

En resum, un 5% per a tots i per tots els conceptes retributius, a l’espera que puguem negociar una aplicació gradual en funció del sous, possiblement de forma similar a com s’ha realitzat amb el PDI Funcionari (figures de PDI laboral vinculades amb contracte indefinit i/o les categories amb un salari més elevat podran veure augmentat aquest percentatge). Però a l’espera d’un acord, directament s’aplicarà aquest 5% a totes les categories.

Per exemple, un Ajudant no doctor que té actualment un sou brut anual de 22.037,54 € veurà reduït el seu sou brut anual en 1.101,88 €, a l'espera del procés de negociació. Es a dir, un cop realitzades les diferents deduccions tornaran a ser mileuristes.

Cal dir que el Decret és un clar atac frontal a la feina que realitzem tots, i que no va en la direcció de les pròpies paraules d’aquest Govern:

El Govern valora de manera molt significativa la tasca de totes les persones al servei del sector públic, a la vegada que considera que la situació econòmica actual demana un esforç addicional de contenció a un col·lectiu, el dels treballadors públics, que tenen el lloc de treball assegurat i es veuen menys afectats per l’atur. L’aplicació d’aquest decret contribuirà a garantir el nivell de prestacions que ofereix la Generalitat”. (http://www.gencat.cat/acordsdegovern/20100529/01.htm).

NO CAL DIR QUE GRAN PART DEL PDI Laboral no té assegurat el lloc de treball!!! Cal fer molts “Jota-C’Erres de primer quartil” i evidentment molts altres mèrits acadèmics. Però d’això mai se’n recorda ningú més que nosaltres. Potser aquí ens toca ser autocrítics: sembla evident que no és suficient en fer la pròpia feina ben feta, cal fer-se escoltar més i millor, i el teu suport és clau començant pel dia 8, el dia de la VAGA.

I fins a quan les retallades? Vosaltres mateixos:

Adequació de conceptes retributius
Finalitzada l'aplicació de les mesures adoptades per a la sostenibilitat de les finances públiques per al període 2010-2013, i en funció de la situació econòmica que se'n derivi, s'ha de procedir a l'adopció de les mesures que siguin adequades per tal de recuperar gradualment els conceptes retributius de competència de la Generalitat afectats per aquest Decret llei”.

Evidentment aquest “en funció de la situació…” és clarament preocupant, i cal sumar una clara hipoteca a qualsevol negociació propera i a tota la tasca feta:
“Suspensió d'acords

Amb efecte 1 de juny de 2010 se suspenen parcialment tots els acords i pactes sindicals signats…”
En resum:

“1. Des de l'1 de juny de 2010 fins al 31 de desembre de 2010, la massa salarial del personal laboral, excloent-ne el personal laboral amb contracte d'alta direcció, experimentarà una reducció d'un 5% en relació amb les quanties de cadascun dels conceptes retributius que l'integren i que els correspongui percebre d'acord amb el conveni col·lectiu que li sigui aplicable, llevat de la paga extraordinària del mes de juny de 2010 que s'abonarà sense aplicar la reducció prevista en aquest article.”

“4. La distribució de la reducció prevista en aquest article entre els elements retributius es pot alterar mitjançant negociació col·lectiva, que en cap cas pot suposar l'increment de la massa salarial que es derivi de l'aplicació de les reduccions esmentades. Aquesta possibilitat no exclou l'aplicació immediata, a partir de l'1 de juny de 2010, de la referida reducció”.

“6. La reducció prevista en aquest article no és aplicable al personal laboral les retribucions del qual, en jornada completa, no arribin a 1,5 vegades el salari mínim interprofessional fixat en el Reial decret 2030/2009, de 30 de desembre”.

Recordar que el salari mínim és de 633,30 €/mes, per tant no afectarà a aquelles persones amb un salari inferior a 949,95 €/mes, és a dir un salari brut anual inferior a 13.299,30 €. Per tant, ni els investigadors en formació es lliuren de les retallades (http://www.boe.es/boe/dias/2009/12/31/pdfs/BOE-A-2009-21170.pdf).

Però aquests no són els únics motius per afegir-te a la VAGA del dia 8. Properament més motius...

26 comentaris:

  1. No hi ha dret, molts del PDI-Laboral tenim contractes amb data de caducitat. Això no és un treball estable!!!!

    ResponElimina
  2. Soy enfermera del hospital clínic y profesora asociada de la UB. No logro entender como vuestro sindicato que hace alarde de estar afavor de los trabajadores haya tardado tanto en convocar una huelga, la crisis no es algo nuevo de hace 15 dias,mientras que los politicos nos dicen hay que ser solidarios. Ellos seguiran llevando a sus hijos a jugar a polo, grandes viajes de vacaciones,cenas en los mejores restaurantes.... Para ellos que su nomina se rebaje 1500 eros no es proporcional a una rebaja
    de 150euros de un trabajador. Yo pago tarjetas de transporte ellos van en coche oficial........y
    naturalmente mi nomina no esta hinchada como la
    suya

    ResponElimina
  3. Fa més de deu anys que sóc professora associada de la UB amb una càrrega docent de 3/4 parts de la del professorat titular. Sóc membre de la Comissió de Dinamització Lingüística i treballo en un projecte d'Innovació Docent. El meu sou brut mensual és de 616,02 euros i, a partir del proper més, passaré a cobrar 585,219. El meu cas no és excepcional. Al meu Departament en sóm uns quants en aquesta situació. És vergonyós.

    ResponElimina
  4. Muy bien que si aclara que PDI Laboral no es una posicion estable. Lo utiliza la Universidad con quizas buenas intenciones, pero he visto demasiado situaciones donde la Universidad aprovecha del becario de turno. Donde estaban los sindacatos en los ultimos años cuando los precarios pedian intervenciones para reducir esa temporalidad, y algun estatuto digne del nombre?

    ResponElimina
  5. Un govern que ignora que el Benestar està basat en acords entre sindicats, agents socials i econòmics i l'Estat.. és n ignorant. A més desconeix que el 38% dels treballadors públic no són estables i un 26% són mil·leurístes. Que facin retornar el diner als bancs del pla de rescat i facin pagar a les rendes altes, però no a la classe treballadora que és la princpal vícitma

    ResponElimina
  6. Perdoneu, pero si ho he entes correctament, voleu negociar per tal que els que som professors agregats NO FUNCIONARIS a qui ens retallarien el 5% ens retallin el 7%??????????????????? em sembla que si aixo es fa a qui portarem als tribunals es a vosaltres.

    ResponElimina
  7. Ara comencen a aflorar tots els contractes "pseudo-basura" de la Universitat, com ara els associats que cobrem menys de 300 euros i tenim una càrrega docent de 12 crèdits anuals. Jo tinc un altre sou i no em puc queixar d'aquesta retallada. Del que si em queixo és que d'aquesta realitat ningú en parlem... fins ara.

    ResponElimina
  8. Ningú vol que li retallin res de res, està clar, però la situació és així de... Però un peró alguns tenim un contracte fixe i un sou que ens dona per "menjar", un Investigador en Formació o un Ajudant no doctor pot ser amb aquest 5% menys i les deduccions tingui un salari net totalment indigne!!!

    ResponElimina
  9. Els professors lectors tenim un sou digne però no som estables. Si no em treuen (i la guanyo) una plaça estable, en dos anys al carrer... És vergonyós que ens treguin el 5%!!!

    ResponElimina
  10. Totalment d'acorda amb aquest últim comentari... També es rebaixarà un 5% els requisits d'acreditació????

    ResponElimina
  11. Lo que no es de recibo es que los sindicatos hayan esperado a que el gobierno haya tomado estas medidads para ir a la huelga.
    ¿Porqué no se han movilizado mucho antes de que el problema haya estallado?. Han esperado hasta ahora, cuando ya no hay vuelta atrás. Los sindicatos son partícipes de la situación en la que estamos por haberse callado voluntariamente.

    ResponElimina
  12. Soy profesor asociado de la UPC y en nuestro departamento, no solo nos rebajarán el sueldo un 5% sino que además, gracias al nuevo plan de bologna, no nos renuevan el contrato a mas de diez profesores asociados para el año que viene. La política de la UPC frente a la crisis económica es para no creer.

    ResponElimina
  13. Això és una vergonya, i els sindicats els primers que haurien de baixar el cap i rebre la clatellada.

    Els laborals patim una discriminació constant des de que la figura es va crear. Segons el conveni ens comparem amb tot amb els funcionaris, no fos cas de crear discriminacions, però a l'hora de ser avaluats la cosa canvia. L'AQU no ens avalua igual, per lo que no podem aspirar a un sou similar (recordeu que l'AQU "regala" el complement de recerca als funcionaris que hagin estat avaluats possitivament per la CENAI), mentre que nosaltres hem de patir el JCR's de primer quartil.

    I sabent això, que no som iguals, els sindicats han estat contents i agraïts. I ara, per variar i mantenir-nos en la igualtat de figures, retall a tots per igual.

    Que guanyem amb la vaga d'un dia, personalment crec que res. A qui afectarà, als estudiants que ja no tenen classe?, a la recerca que haurem de fer sí o sí a l'endemà?, a la preparació de Bologna pel curs que ve que ens toca vulguem o no?

    ResponElimina
  14. 7 años con contrato temporal (colaborador a tiempo parcial) en la UPC, y este año evaluación de mi asignación docente para ver si prescinden de mí. Y si no, me recortarán las horas de dedicación.

    Menos mal que "tengo el puesto asegurado".

    ResponElimina
  15. Espero que els sindicats no tinguin sols actuacions maquilladores: "compañeros hemos de estar unidos..." "no nos venceran...), i que en el fons acordin amb els partits polítics amb els que mantene vinculacions el millor per mentenir el status de poder actual.
    No podem pagar la crisis els que no sóm responsables d'ella. Que tinguin el valor d'exigir als bancs, als grups económics poderosos, a les rendes altes, als autors de corrupcions i delictes fiscals, a les despeses en armament, als professionals que no declaren les rendes reals, que s'indagui en el paraisos fiscals...

    ResponElimina
  16. Esto es una verguenza, soy profesora asociada, NO SOY FUNCIONARIA, no tengo un trabajo o plaza estable, solo es anual, y con un sueldo neto de 347 euros, ME LO REBAJAN UN 5%???? acabaré trabajando gratis, esto es lo que quiere el gobierno??? que trabajemos gratis, mientras ellos tienen sueldos de escandalo y dietas hasta para ir al lavabo!!!!

    ResponElimina
  17. Estoy deacuerdo con el ultimo mensaje, una huelga no sirve para nada... lo que se tendría que hacer es no entregar notas ni cerrar las actas. O mejor, para evitar perjudicar a los alumnos, dar matriculas de honor a todos!!!

    ResponElimina
  18. Només recordar que els agregats també ens anirem al carrer si en 10 anys no ens convertim en funcionaris.... Visca la Generalitat!

    ResponElimina
  19. Totalment d'acord, la comparacio Agregat-Titular no s'aguanta. El sou sense complements dels Agregats es uns 400 euros menor, els sexennis de l'AQU son raquítics i les exigències per accedir a una plaça d'Agregat molt més dures (acreditació AQU). Una reducció del 5% als agregats és un greuge comparatiu respecte als funcionaris!!!

    ResponElimina
  20. La veritat és que els professionals que aportem valor i la nostra experiència a la docència que impartim amb molta il·lusió veiem com queda recompensada d'aquesta manera. Si no tinguéssim il·lusió, implicació, dedicació, etc, no estaríem fent classes per la retribució que rebem. Però, ara a sobre, més. Ens ho hauríem de replantejar si seguim o que els docents universitaris siguin només docents. En fi, a més, ara a esperar quina retallada ens espera al pla docent del curs vinent...

    ResponElimina
  21. Aquí s'estan aplicant més retallades de les que inicialment es van dir. Sembla evident, doncs, que els que tenen poder i decissió per fer-ho volen estalviar més perquè no sigui que deprés els hi retallin a ells si amb aquesta tongada de baixades no n'hi ha prou. Evidentment és una vergonya. I el que també s'està demostrant és que els nostres representants no han fet res que els pugui fer canviar d'opinió.

    ResponElimina
  22. Lo que no tiene perdón es la aplicación del recorte al PIF en etapa de contrato. Malviviendo en el mileurismo más canónico y con un contrato de 48 meses, van y nos sacuden el 5%. ¿Correcto?

    En teoría el contrato temporal asociado a la beca estaría regulado por las bases de la convocatoria, creo yo. Pero aquí donde se dice digo, se dice Diego.

    Suerte que me queda menos para acabar la tesis y esto será un estímulo para irme lejos de este país de tunantes y sectarios.

    Este el el Gobierno (i el Govern) que les quita a los ricos, ya se nota. Plas plas plas (aplausos)

    ResponElimina
  23. És indignant!! Com molta gent sóc mileurista, se m'acaba el contracte a meitat de setembre i a sobre em retallen!

    La vaga del 8 de juny és a la UAB o a BCN?

    ResponElimina
  24. Una resposta a l'Agregat del "7%" i una reflexió sobre les misèries de la condició humana. Segons taules retributives de la página web de la UPC els sous bruts anuals per categoria són:

    Catedràtic 45.234 €
    Agregat 37.115 €
    Lector 33.635 €
    Ajudant doctor. 24.357 €
    Ajudant 22.037 €

    És lògic pensar que, si per decret els nostres ineptes polítics ens obliguen a aconseguir una reducció del 5% en el conjunt de la despesa salarial de la UPC, sembla raonable que aquells que cobren més dins l'escala laboral, contribueixin també més en aquest objectiu, no?

    ResponElimina
  25. Hola,

    un reflexió l'ultim comentari: Deixant de banda que les retencions d'IRPF son molt més grans per un agregat que per un ajudant (i per tant posar els sous bruts es fer trampa), un 5 % del sou d'un agregat son 1850 euros i un 5% d'un d'ajudant son 1100. Per tant a un agregat ja li treuran cada més quasi 1.7 vegades més que a un ajudant i un euro es un euro per a tothom, que les coses al super ens costen a tots igual (sense comptar que potser hi han molts més agregats amb fills a càrrec i hipoteca que no pas ajudants).

    El més bonic de tot això es que, a més de retallar-nos el sou d'una manera injusta i ilegal, aconseguiran que ens barallem entre nosaltres...

    ResponElimina
  26. Sí, sí, pero vamos a tomar medidas judiciales. Eso es lo único que hay que hacer. Soy contratado FPI y me han aplicado la deducción. Con sindicto o sin él voy a llevar a juicio a la Universidad. Prefiero gastármelo en abogados a que me lo chuleen los chupatintas. Animo a que hagais lo mismo. Por cierto, ya hay precedentes en otras universidades.

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.