dimarts, 30 de juliol del 2013

Greu situació del PDI-L a la UB: Exigirem responsabilitats



A la UB, la carrera acadèmica del PDI-L està en perill, ja que a hores d'ara no s'ha negociat un Pla d'Estabilització amb el Comitè d'Empresa i, en canvi, aquest curs 12-13, s'han aplicat uns criteris per a estabilitzar que han estat negociats amb altres actors, que no són els representants del PDI-L. Com a conseqüència, 20 lectors que acaben el termini legal del seu contracte i 7 Ramon y Cajal (10, si comptem els que finalitzen els primers mesos de 2014), no podran concursar a una plaça estable. Tot i això, s'han convocat deu places noves de lector o investigador post doctoral (BDR) en departaments en els que hi han professors en situació terminal i que, per tant, evidencien una política de substitució de professorat amb total menyspreu de l’estabilització del professorat i al conveni col·lectiu.

En aquest sentit, CCOO Universitats exigim, d’una banda un calendari urgent per negociar el pla d'estabilització i, de l’altra, que mentre no hi hagi acord no s'acomiadi a cap lector o RiC amb acreditació d'agregat. Davant qualsevol incompliment en aquesta direcció, ens obligarà a EMPRENDRE ACCIONS LEGALS i a EXIGIR RESPONSABILITATS INDIVIDUALS.

Pel que fa a ajudants i investigadors postdoctorals, aquest any es convoquen 25 places de lector i 22 d’investigadors BDR, insuficients pel nombre de persones que finalitzen contracte. En aquest sentit, des de la llista de CCOO hem denunciat l’aplicació capritxosa i canviant per part de la Universitat de Barcelona del requisit de desvinculació per accedir a les noves places de lector que no s’ha aplicat des de 2007 i que, no obstant això, s’aplicarà aquest any. 

Pel que fa a la situació dels associats, a hores d'ara no sabem del cert quins contractes no es renovaran, però ens consta hi haurà reducció de la seva dedicació en un percentatge incert de casos. A més, cal denunciar que, a la UB, l’activitat docent d’aquest col·lectiu no es computa de la mateixa manera que la resta de professorat. Finalment, hi ha una utilització de la figura de professor associat per a finalitats diferents de les previstes a la legislació, sobretot en algunes facultats concretes que cal regularitzar en les figures contractuals previstes al Conveni Col·lectiu i la Llei d'Universitats.

dimecres, 24 de juliol del 2013

Aquest ha de ser l'últim curs de les retallades

Les universitats públiques portem ja tres anys d’atacs constants per part de la Generalitat i el govern central. Uns atacs que fan servir la reducció de l’aportació de les administracions als pressupostos com a eina central per modificar el caràcter de servei públic de l'educació superior i la recerca universitària. Amb aquesta eina es justifica la reducció de plantilles, el perllongament de la precarietat i l’elitització de l’accés.

Aquest curs que ara finalitza ha mantingut aquesta dinàmica, consolidant les retallades pressupostaries, eliminant un altre cop una paga de les retribucions de tots els treballadors universitaris i fent servir tripi-jocs en temps de descompte per incrementar el preu de la matrícula de tots els estudiants d’enginyeries.  Algunes mesures pal•liatives, com pot ser la convocatòria del Pla Serra Hunter, no han arribat ni de lluny a compensar la pèrdua neta de llocs de treball ni a frenar el creixement de la precarietat. Al mateix temps hem hagut de patir l’atac més salvatge als treballadors de les universitats amb l’acomiadament, al juny, de 70 interins de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Si atacs com aquest no s’han generalitzat i “projectes estrella” com la governança s’han quedat al calaix és, en bona mesura, per la capacitat de resposta de la comunitat universitària. Amb una vaga general al novembre, múltiples protestes de tot tipus a les set universitats i una vaga de tots els sector educatius al maig ha quedat clara la voluntat de lluita activa contra les polítiques austericides de Mas i Rajoy.

Tots els col•lectius implicats en aquestes lluites hem de reconèixer la necessitat de millorar en la coordinació i en aconseguir la continuïtat de les diferents mobilitzacions. Des de CCOO Universitats hem realitzat una conferència al març per encetar una nova etapa, mantenint sempre la nostra disposició a fer servir totes les eines al nostre abast (mobilitzacions, reclamacions jurídiques, negociacions, etc.) per defensar la universitat pública i els seus treballadors i treballadores. Volem destacar en aquest sentit la signatura del conveni col•lectiu del PAS laboral que ha permès mantenir la negociació col•lectiva per a més de 5000 treballadors i impedir la consolidació de les retallades que hem patit als últims anys.

Les universitats públiques no resistiran un nou any de retallades, de precarietat i de reducció de plantilles. El nou curs que començarà al setembre ha de ser el del trencament definitiu amb aquestes polítiques i per això caldrà la implicació de tothom des del primer moment. Aprofiteu, doncs, per descansar i passar un bon estiu.


Secretariat inter-universitari de CCOO