dilluns, 14 d’octubre del 2013

CCOO denuncia que el ministeri pretén limitar novament el dret a cotitzar dels becaris

HOJA DEL LUNES 11-10-2013
CCOO denuncia que el ministeri pretén limitar novament el dret a cotitzar dels becaris



CCOO adverteix que el Govern vol precaritzar les beques dels joves universitaris, i intenta eludir la sentència del Tribunal Suprem que obliga que cotitzin a la Seguretat Social. El Ministeri d'Educació està preparant un nou Reial Decret, que substituirà el que va anul·lar el Tribunal, en el qual torna a excloure de l'obligació de cotitzar a una part dels becaris universitaris. Una mesura que, en opinió de CCOO, suposarà precaritzar encara més la formació dels més de 1,6 milions de joves estudiants universitaris que aspiren a completar la formació a les empreses.

Malgrat que el passat 28 de juny, el Tribunal Suprem va donar la raó a la demanda interposada per CCOO i va anul·lar la limitació que establia el RD 1707/2011 per a la cotització de les pràctiques externes universitàries, el Ministeri d'Educació està preparant un nou projecte de Reial Decret que torna a limitar aquest dret per a les pràctiques universitàries curriculars. El nou projecte de RD pretén substituir el que anul·lar el Tribunal Suprem i torna a excloure de l'obligació de cotitzar a una part dels becaris universitaris .

El nou projecte de RD exclou de l'obligació de cotització als estudiants que realitzen pràctiques acadèmiques externes curriculars encara que compleixin els requisits establerts en la Llei 27 /2011, de reforma de la Seguretat Social, pactada per sindicats i empresaris que incloïa aquest nou dret .

CCOO lamenta que els arguments utilitzats pel Ministeri d'Educació siguin la pressió que diu estar rebent dels rectors universitaris per no aplicar aquest nou dret als joves universitaris .

Per justificar aquesta situació, els responsables ministerials al·leguen que els tràmits de les altes suposen importants problemes de gestió per a les empreses i que aquest fet podria arribar a suposar que les empreses deixessin d'estar interessades a oferir beques, qüestió que resulta sincerament qüestionable.

A més, s'utilitza l'argument del cost associat a la cotització. No obstant això, CCOO recorda que el cost de la cotització és de tan sols 34,72 €/mes a càrrec de les empreses i de 6,09 €/mes a càrrec dels becaris , i que les empreses, a més, poden desgravar aquesta quantia com a despesa deduïble, per la qual cosa no es pot utilitzar l'argument el cost de la cotització sigui realment elevat.

El sindicat adverteix que la decisió del Ministeri d'Educació d'intentar eludir la Sentència del Tribunal Suprem, del passat 28 de juny, que obliga a cotitzar a la Seguretat Social als becaris universitaris les beques dels quals compleixen els requisits establerts en la Llei 27/20011, suposarà precaritzar encara més la formació universitària que reben els més d’1,6 milions de joves estudiants a tot l’Estat, empitjorarà la protecció social associada a les les beques i causarà un perjudici addicional en les seves carreres de cotització de cara a una futura pensió.

Finalment, CCOO recorda que el dret a cotitzar dels becaris és una de les mesures incloses en la reforma de pensions de 2011, pactada per sindicats i empresaris, per ajudar a completar les carreres de cotització d'un col·lectiu que generalment endarrereix la seva incorporació al mercat laboral com a conseqüència del temps dedicat a la seva formació.

Si voleu llegir el comunicat en PDF cliqueu aquí 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.