dimarts, 16 de febrer del 2010

Butlletí PDI - No.2: L'AQU: Sabem sumar?

El dies 28 i 29 de gener l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU - http://www.aqu.cat) va organitzar el taller “L’avaluació de la Recerca del Professorat Universitari en Humanitats i Ciències Socials”.

Des de CCOO volem felicitar i donar tot el suport a l’Agència per iniciatives com aquesta, que permeten reflexionar sobre l’avaluació de la recerca (“i la docència”). En àmbits de coneixement com per exemple, les Ciències Socials, on a la segona convocatòria 2009 d’acreditació de lector només el 40% van obtenir una resolució favorable (AQU, 2009) i la mitjana d’edat es situava (anys 2003-2006) en 39 anys (AQU, 2008), creiem fonamentals aquestes iniciatives.

A més des de CCOO volem reiterar la necessitat de seguir comptant amb una Agència exemplar que avaluï i acrediti el PDI, per caminar junts cap a l’objectiu d’unes universitats cada cop més excel·lents. Per aquest motiu creiem fonamental que tots donem el nostre suport a l’Agència i sol·licitem que se li donin tots els recursos necessaris per poder fer la seva tasca amb eficàcia i eficiència.

Però...

També creiem que hi ha algunes coses i alguns tarannàs que han de canviar, i aviat.

Sabies que...

Molts dels nostres companys han començat la carrera de PDI com Ajudants i per poder optar a una plaça de Lector (figura continuació natural de la d’ajudant, amb contracte temporal) es necessita una acreditació de Lector/a (a més de guanyar els respectius concursos). Després, una de recerca per poder optar a ser Agregat/da (primer contracte estable). En total, els anys de contracte d’ajudant i lector no poden superar els vuit anys, i en cada una de les figures el màxim és de cinc anys (però no es poden superar els vuit en total).

Molts d’aquests ajudants correctament aconsellats pels seus directors de recerca han optat per una tesi “llarga” i de qualitat, que a corre-cuita han llegit al cinquè any d’ajudant. Alhora han publicat articles, o com popularment ja es coneixen “Jota-C’Erres de primer quartil”, i, per tant, poden tenir l’esperança, tant ells com la societat que ha invertit part dels seus recursos en la formació de la “pedrera” de futurs PDI, que es consolidaran (i diem pedrera perquè tots ells piquen molta pedra per arribar).

Però és clar, si un ajudant obté el títol de doctor al cinquè any possiblement ja no podrà arribar a agregat sense quedar-se fora de la feina: NO SUMA!!

Segons diu la web de l’AQU...

“Podran sol·licitar l’acreditació de recerca les persones que, estant en possessió del títol de doctor, puguin demostrar que tenen una provada capacitat investigadora amb una trajectòria investigadora postdoctoral mínima de tres anys. A aquests efectes es considerarà com a inici del període postdoctoral la data de lectura de la tesi doctoral. No s’admetran a tràmit les sol·licituds de persones amb una trajectòria postdoctoral inferior a tres anys.” (DOGC, 2009).

És més, si a la primera no rep un informe favorable (cosa força probable en certes àrees), S'HAURÀ D'ESPERAR UN ANY MÉS!!
“En cas de denegació de l'acreditació, per presentar una nova sol·licitud d'acreditació de recerca o una sol·licitud d'acreditació de recerca avançada haurà de transcórrer un any comptat des de la convocatòria a la qual s'hagi presentat amb anterioritat. Aquesta condició s'aplica a partir de la convocatòria del mes d'octubre de 2009.” (AQU, 2010).

Però tot això tant fa...

Tots aquest companys d’àrees de coneixement diverses que han obtingut ara fa poc el títol de doctor en el cinquè any d’ajudant ja no podran molt probablement presentar-se a un concurs de plaça de lector aquest proper juny de 2010. Si la resolució de la seva sol·licitud no arriba ràpid ja no hi serà a temps:

“L'emissió de l'informe favorable o desfavorable s'ha de notificar a l'interessat en el termini màxim de sis mesos a comptar des de l'obertura de les convocatòries” (AQU, 2010).

S’obren aquest febrer, per tant si triguen sis mesos a avaluar-los ja estan fora...

No entenem el perquè d'aquest canvi en el termini de resolució, que fins al 2009 era de tres mesos, i que al cap i a la fi és simplement per saber si es té dret a optar a un contracte temporal.

Estem convençuts de la bona voluntat...

CCOO no té cap dubte de la bona voluntat d’AQU i li reiterem tot el nostre suport, però és necessari que:
  1. Es modifiquin immediatament aquelles condicions que fan impossible una carrera de PDI Laboral dins els períodes previstos per la Llei. 

  2. És obvi que els criteris d’avaluació afecten directament a les condicions de promoció i retribució del PDI Laboral, i, per tant, els criteris d’avaluació s’han de negociar com a mínim amb els agents socials.

  3. Donat que el procés d’avaluació no és anònim, proposem que per millorar la transparència del procés, representants legals dels treballadors estiguin presents amb veu i sense vot a les comissions d’avaluació.


En aquest sentit volem ser totalment positius i creiem que l’Agència caminarà responsablement en aquesta direcció...


Per això volem anar recollint l’opinió dels processos de tota la comunitat acadèmica, i per començar del PDI Laboral en aquesta enquesta d’opinió:

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=es&formkey=dENyZ0lXLUZhU21NWmQ2YVQ3RU8wNGc6MA

(Es tancarà en un mes comptant des de la publicació d'aquest butlletí.)

Referències

AQU (2008). El professorat universitari a Catalunya: Dades per a les polítiques d’acreditació i contractació 2003-2006. Barcelona: AQU. http://www.aqu.cat/doc/doc_34382231_1.pdf
AQU (2009). Resultats de Lector: 21/12/2009. http://www.aqu.cat/activitats/professors/lector/resultats_lector.html (Consultat: gener-2010).
AQU (2010). Agregat/da: Preguntes freqüents. http://www.aqu.cat/activitats/professors/agregat/faq_agregat.html (Consultat: gener-2010)
AQU (2010). Lector: Presentació de sol·licituds. http://www.aqu.cat/activitats/professors/lector/sollicituds_lector.html (Consultat: febrer-2010)
DOGC (2009). Resolució IUE/2144/2009. Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Núm. 5431 – 29.7.2009. http://www.aqu.cat/doc/doc_66991986_1.pdf


Continuarà...

 


21 comentaris:

  1. No coincideixo amb la frase "Molts d’aquests ajudants correctament aconsellats pels seus directors de recerca han optat per una tesi “llarga” i de qualitat, que a corre-cuita han llegit al cinquè any d’ajudant." Em temo que aquests ajudants han estat malament aconsellats, doncs la tendència tant a Espanya com a l'estranger és a tesis de 4 o fins i tot 3 anys de durada. De fet les beques predoctorals son de 4 anys, no?

    ResponElimina
  2. algu es pren la AQU en serio?


    lo de la AQU es de xiste em van tombar totes les acreditacions (colaborador, lector i agregat) a la primera, pero l'ANECA me les va concedir totes a la primera!!!!, despres adjuntant l'acreditacio de l'ANECA en la documentacio i amb el curriculum identic al primer cop la AQU me les conecedeix, no se si es per riure o per plorar ...


    aixo “Jota-C’Erres de primer quartil”, n'es una altra, el cinisme a la maxima expressio, es valora per pes perque dubto que els que acrediten es llegeixen res dels articles que et fan adjuntar i que pobre de tu que et descuidis de fer-ho ...

    ResponElimina
  3. Si un becario con un 4 de expediente hace la tesis en 3 años (no 5!) tampoco le suma... Quizás todos tengamos que realizar algún postdoc en algún sitio antes de acceder a una plaza de agregado o simplemente de lector. Quizás todos tendríamos que romper el condón umbilical con Mama-Universidad.

    ResponElimina
  4. La Universidad es el templo donde se guarda la llama sagrada del conocimiento, pero también es un lugar donde trabaja gente. ¿Qué pensáis que pasaría si en cualquier otra actividad laboral existieran contratos temporales de ocho años, con la posibilidad de acceder a contrato permanente sujeta a la evaluación de una agencia externa a la que trabaja esa persona?

    Esto huele a una estrategia del tipo: "te vamos a poner unas condiciones de acceso imposibles de cumplir, para que cuando te concedamos la entrada al Templo de la Sabiduría nos guardes gratitud eterna". Ya se encargará el señor feudal de recordar a su vasallo sus buenos oficios ante la AQU. Con razón o sin ella. Los comentarios de los compañeros sugieren también que los evaluadores de AQU tienen contrato permanente desde hace muchos años...

    ResponElimina
  5. Discrepo con el comentario sobre los postdoc, ello impide la consolidación de los grupos, personas que han sido formadas luego tienen que marchar y quizá no vuelvan. Se debe incentivar el intercambio, dar facilidades para hacer estancias de duración significativa. Pero si queremos que los grupos de investigación se puedan consolidar y crecer es necesario NO romper el coRdón umbilical.

    ResponElimina
  6. Los políticos se pasan el día hablando de la conciliación familiar, pero después te piden que hagas estancias de investigación en el extranjero dejando a tus hijos y a tu mujer/marido durante varios meses. Eso sí que es conciliación familiar. Supongo que todo vale en la política... ¿verdad?

    ResponElimina
  7. Els dos anys que falten surten del gravós requisit d'acreditar almenys dos anys de desvinculació acadèmica respecte de la Universitat convocant de la plaça per a ser contractat com a lector o agregat (arts. 47.1.c i 49.3.b LLUC)

    ResponElimina
  8. La LUC està tristament desfasada i fora de lloc, aquest gravós requisit (i totalment absurd) ja no està present en la LEY ORGÁNICA 4/2007, de 12 de abril, por la que se modifica la Ley Orgánica 6/2001, de 21 de diciembre, de Universidades.

    ResponElimina
  9. Perque els professors ajudants no s'han de quedar escalfant la cadira, esperant que els treguin una placa en la universitat i departament que han fet el doctorat. Han de fer algunes (almenys una) estada postdoctoral, preferentment en algun altre centre de prestigi (preferentment estranger) per completar la seva formacio con a investigador i docent, i que els permeti establir una linia de recerca propia. Despres podran optar a una placa en la seva anterior universitat o en alguna altra universitat catalana/espanyola/europea/mundial, depenent del gust i les possiblitats de cadascu.

    ResponElimina
  10. Dir que els ajudants es "queden escalfant la cadira" demostra que a la unversitat hi ha gent que viu molt bé i que parla pels demés des de una frivolitat espatarrant. Ohh, pot ser la universitat ja no és "el templo donde se guarda la llama del conocimiento". Pot ser l'especialització provoca una ignorancia humanistica profunda...

    ResponElimina
  11. A que empresa se le permite contratos temporales por razón de ocho años? Alguien de los que dictan los criterios o hacen observaciones absurdas ha leido algún artículo científico sobre satisfacción laboral, compromiso y sus consecuencias...? La ignorancia científica se apodera de algunos académicos que van de sabios, y que posiblemente no leen todas la publicaciones "Jota C'erres de primer cuartil" que existen de políticas universitarias y recursos humanos (posiblemente no tienen la acreditación de "lector").

    ResponElimina
  12. Está claro que cada quien cuenta la batalla según le ha ido... Seguramente habrá algún ayudante calentando sillas (y sillas calientes en despachos de muy respetables no-ayudantes). Si eso es motivo para poner a todo el mundo a trabajar de pie, corriendo delante del toro, va a haber que llenar el país de agencias de acreditación de actividades varias.

    Por favor, que alguno de estos sabios nos cuente a los pobres ignorantes qué aportan a la universidad catalana y al conocimiento de la sociedad, las incontables investigaciones que se están llevando a cabo a causa de esta política con el fin EXCLUSIVO de producir "JotaC'erresdeprimercuartil" y con escasa motivación científica.

    ResponElimina
  13. Leyendo los comentarios percibo que los detalles hagan que se pierda la globalidad. Es decir, el problema es que van modificando a su antojo los periodos y los criterios, y eso afecta a la relativas expectativas que uno puede tener y a su planificación.

    ResponElimina
  14. BOICOT A L'AQU. Que ningú és presenti!!!
    Fem la nostra "presa de la Bastilla". Fora aquets estaments i els privilegis a la "noblesa"

    Ja n'hi ha prou de demanar condicions acadèmiques de peli de ficció i laborals de l'Edat Mitjana.

    Volen el màxim a preu de vasallatge. I no diguis res... sino et caurà tot "status" a sobre.

    Quin treballador no té dret a ser fixe als 4 anys de contracte???

    Charles

    ResponElimina
  15. Cal avaluar per evitar "escalfadors de cadires" que n'hi ha molts de titulars, agregats i catedràtics, però per a avaluar cal fer-ho bé, amb barems públics, clars, terminis curts i comitès avaluadors coneguts, públics i responsables. I, evidentment, amb dret a reclamar. Mentre l'AQU funcioni en les tenebres, amb lentitud, amb resolucions encara més fosques i no concordants entre àrees i grups, mentre algunes persones, grups o famílies mai aconsegueixin acreditacions i en altres casos s'acreditin fins i tot els penja-robes no arribarem enlloc. No confonguem dret amb privilegi, i avaluació amb regal, ni control i contractes amb dret a l'esclavatge i maltractament laboral.
    Si acabem amb la corrupció potser tindrem universitats tant bones que ni les coneixerem...

    ResponElimina
  16. La major part dels titulars i catedràtics post-Idoneitat que no tenien un "megapadrí" han consumit més dels 8 anys abans d'accedir a una plaça estable. Molts dels companys de "lletres" estan al mateix nivell d'avaluació que els de ciències al 1988 (no saben què és publicar en context internacional tipus ISI), qui ho dubti que miri els requisits per sexennis publicats cada any al BOE. El millor que es pot fer per un doctor jove, de cara a la seva projecció professional, és facilitar-li una estada postdoc internacional (amb un bon salari).

    A banda d'això, cal que la AQU funcioni amb transparència, i que els criteris d'avaluació siguin els mateixos que els de l'ANECA (que tampoc brilla per cert per transparència). Una manera seria penjar a la web els cv's dels acreditats, potser que ho comencin a exigir a les autoritats acadèmiques els sindicats.

    Pel que fa a l'esclavatge dels contractats a termini, el que caldria és que els sous siguin dignes (com a mínim comparables als de la secundària); i que als acreditats se'ls tregués a concurs immediatament la plaça, si no l'acreditació és paper mullat.

    I millor que tots plorem menys, que a qui li facin una putada a la acreditació vagi si cal al jutjat (que si no es reclama segur que mai es guanya) i els sindicats facin d'una vegada la seva feina.

    ResponElimina
  17. De totes maneres l'agència de qualitat està condemnada a desaparèixer, ja que no es volen fer més contractes d'agregat (per què és molt car)- Així, doncs, pot ser no cal preocupar-se per la AQU.

    ResponElimina
  18. Voldria comentar a les pressions que estem sotmesos i com hem de tragiversar els nostres valors, sacrificant la qualitat docent per aconseguir una excel.lència investigadora utòpica i poc ajustada considerant el tipus d'ajuts i contexte de país que et condueix a la inutilitat, perquè després d'invertir aquest Macro esforç i surfejar la mateixa extorsió dels iguals a qui li queda força per massa res més?

    ResponElimina
  19. Veus extra-oficials diuen que l'AQU resoldrà les acreditacions per Lector el 24 de maig; però no he trobat res oficial al respecte..., Algu sap el grau de credibilitat d'aquesta informació?, gràcies

    ResponElimina
  20. Oficialment no! Però per aquí també hi ha aquest rumors...

    ResponElimina
  21. Bé som 25 de Maig i l'AQU no 'ha resolt les acreditacions per Lector, almenys la meva, algú té notícies al respecte?, gràcies.

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.