dimarts, 8 de febrer del 2011

L'acord en matèria de pensions (Hoja del Lunes 509 - 2/2)

El context econòmic advers en què ens trobem, amb poques perspectives de creixement, percentatges d'atur superiors al 20%, i les fortes pressions dels mercats internacionals i de la UE, ha portat a CCOO, en un acte de responsabilitat, a signar el pacte social i econòmic per intentar frenar la deriva reformista neoliberal del Govern, aconseguint modular sensiblement la proposta originària de reforma del sistema públic de pensions.

L'aposta per un model públic de repartiment, solidari i intergeneracional, i no de capitalització, insolidari i individualista, ha estat l'eix que ha guiat la nostra negociació. Per això s'han hagut de fer cessions que són una minva en les condicions d'accés, com ara la prolongació, en determinats casos, de l'edat de jubilació, del període de cotització o del període de referència per al càlcul de la base reguladora. Però el contingut de l'acord també inclou punts importants:

  • Es garanteix l'accés al 100% de la prestació de jubilació als 65 anys, sempre que s'hagin cotitzat 38 anys i mig, o bé, als 67, amb 37 anys cotitzats.
  • Es manté la jubilació parcial als 61 anys.
  • Es permet que els treballadors i treballadores amb prou anys de cotització puguin jubilar anticipadament i de forma voluntària a partir dels 63 anys.
  • Recuperació de l'ajuda per a tots aquells aturats que hagin deixat de percebre qualsevol tipus de prestació, sense que aquesta estigui vinculada a la formació.
  • S'introdueixen avanços per a dones i joves, ja que s'entendran cotitzats períodes d'inactivitat laboral com aquells produïts com a conseqüència del naixement d'un fill o la seva adopció, així com la participació en programes formatius o de beques.
  • Es regulen coeficients reductors en l'edat de jubilació per als col•lectius que estiguin subjectes a treballs penosos, tòxics i perillosos.
LECTURES RECOMANADES:

Seguridad Social, Izquierda y Fraternidad: Miquel Àngel Falguera i Baró. Magistrat Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

¿Pierde su alma Europa al degradar su modelo social?: Antonio Baylos. Catedràtic de Dret Laboral i Seguretat Social – Universidad de Castilla La-Mancha.

Contra el retraso de la Jubilación: Vicenç Navarro. Catedràtic de Ciències Polítiques i Socials a la Universitat Pompeu Fabra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.