dimarts, 5 d’abril del 2011

Que no ens retallin el futur: Defensem la universitat pública i els seus treballadors i treballadores

Companyes i companys,

L'ofensiva contra els serveis públics del govern de CiU ha arribat a les universitats. El govern pretén reduir en 150 milions d’euros l'aportació de la Generalitat als pressupostos de les universitats públiques.

Aquestes retallades, es sumem a l’incompliment dels compromisos de finançament anteriors, i són un atac contra la línia de flotació de les universitats públiques. És responsabilitat de tota la comunitat universitària i, en primer lloc, de les Rectores i Rectors, fer-los-hi front. CCOO, com a primera força sindical a l’ àmbit universitari, fa una crida pública a no resignar-se, a no assumir aquestes retallades com un fet inevitable sinó, com una decisió política que ha de ser combatuda de cara.

Els intents de fer recaure sobre els treballadors –mitjançant acomiadaments i no renovacions de contractes i retallada de drets laborals- o sobre els estudiants –mitjançant l’increment incontrolat de taxes i preus per serveis- les retallades de la Generalitat és un factor d’enfrontament intern que arriba en el pitjor moment possible.

Per CCOO la defensa dels llocs de treball i de la qualitat del servei públic és un compromís irrenunciable. Denunciem les amenaces d’acomiadament de la Rectora de la UAB contra dues treballadores indefinides (una d’elles embarassada) com un atac contra tots els treballadors i treballadores de les universitats públiques catalanes.

Fem una crida al conjunt de PAS, PDI i alumnes de totes les universitats de Catalunya a concentrar-se el proper dijous 7 d’abril al Rectorat de la UAB, a les 12 del migdia i a confluir amb el conjunt de treballadors i treballadores dels serveis públics el proper 14 d’abril, a les 18 hores a Plaça Sant Jaume.

No podem permetre que acabin sent els treballadors i els serveis públics qui paguin la crisi. És per això que fem una crida a la mobilització i a la unitat sindical en aquests moments tan difícils. Hem de mostrar la nostra força.

Defensar els llocs de treball és defensar els Serveis Públics i la seva qualitat.

Secretariat Inter-universitari de CCOO de Catalunya.

12 comentaris:

  1. Ens veiem el dijous 7 d’abril al Rectorat de la UAB.

    ResponElimina
  2. Ara o mai! ens hem de moure o les retallades es faran estructurals, és a dir, sense sortida futura.

    ResponElimina
  3. Ara o mai! ens hem de moure o les retallades es faran estructurals, és a dir, sense sortida futura.

    ResponElimina
  4. I volen anar més lluny, hi ha qui especula amb no pagar pagues extres als empleats universitaris. Llegiu fins el final la notícia següent:

    http://www.lavanguardia.es/vida/20110402/54135498987/las-universidades-deberan-reducir-un-5-la-plantilla-de-profesores-este-curso.html

    ResponElimina
  5. La Pompeu Fabra tambe es publica. Que sabeu alguna cosa sobre com s'esta veient afectada per aquestes retallades???

    ResponElimina
  6. Ja fa molt de temps que a la UAB estan passanr coses molt greus... És hora de donar un cop a sobre la taula. Ens veiem dijous!

    ResponElimina
  7. Companys, no deixem que les retallades recaiguin sempre sobre el mateixos. Lluitem!

    ResponElimina
  8. No cal anar tan lluny. A l'upc també passen aquestes coses. Soc interina i no em van donar mes interintatges per estar embarassada,...i ara, retallades!! En fin, espero que tots lluitem per això. Ens veiem dijous

    ResponElimina
  9. La UPF va posar en marxa el 2010 un pla d'austeritat, com la majoria d'universitats. En el cas de la UPF l'objectiu era estalviar
    entre un 2% i un 2.5% del pressupost, incloent una rebaixa del 2% de la massa salarial del personal, que s'afegia al 5% del decretazo del maig passat. Ara també hauran d'aplicar la retallada de la Generalitat del 2011, que és del 10% sobre la subvenció teòrica, encara que l'any passat les universitats van rebre una subvenció addicional que no es compta com
    a base d'aquest 10%, i en la pràctica la retallada serà del 15% o 16% de la subvenció real.

    A diferència d'altres universitats, que ja tenen els números del que suposarà la retallada, a la UPF el discurs oficial és que la
    retallada ja es calcularà més endavant, quan s'aprovi el pressupost de la Generalitat del 2011 i se sàpiga exactament quant es rebaixarà la subvenció a les universitats ... (??)

    ResponElimina
  10. Les universitats han d'estalviar per necessitat pura i dura. La lògica és molt senzilla i s'aplica en qualsevol família: si ingressos < despeses = PROBLEMA.

    Si la situació de desequilibri dura força temps... llavors tenim llavors ja no tenim un problema si nó una tema de supervivència. Una empresa ho soluciona fàcilment i sap que fer abans de morir. La universitat encara no està preparada per a determinades decisions de supervivència.

    CCOO defensa un estatut amb una carrera horitzontal, des del meu punt de vista econòmicament insostenible. M'agradaria saber amb quins ingressos i amb quin horitzó temporal pensa CCOO que es pagarà aquesta carrera, es pujará els TU i CU de nivell, es recuperarà el poder adquisitiu perdut i es generaran ingressos a mig termini per fer front a aquesta retallada que en la pràctica és superior a la que surt a la premsa.

    Les tres primeres coses no ens han de preocupar de moment, doncs no estan en marxa, Pero i la última? Quant de temps pot aguantar el sistema universitari, en opinió de CCOO, sense colapsar-se si rep 150 milions menys aquest any i els següents?

    Jo en aquest comunicat canviaria la frase "el govern pretén reduir..." per "el govern a punt de la "bancarrota" no pot transferir 140...".

    Defensem els serveis públics sí, és bàsic i important, però també ho és fer un sindicalisme seriós.

    ResponElimina
  11. Analitzar en termes empresarials la Universitat és un error de primaria. Per l'economia d'un pais no és la solució.

    Però si ho vols analitzar en termes d'empresa, cap problema, tota empresa sap que optimitzar les parts no optimitza el sistema. Ves llegint: E. Goldratt (La Meta). Aquest és l'error constant que sentim dia a dia.

    Per altre part també les empreses haurien de saber que per millorar la productivitat no només hem de parlar de reduir denominadors (despeses), és fonamental incrementar numeradors (ingressos). Hamel & Prahalad ("Compitiendo por el futuro").

    Quan vulguis parlem seriosament i amb tranquilitat d'eficència empresarial i de models econòmics.

    En relació al sindicalisme serios, és un terme subjectiu, però evidentment la principal funció dels sindicats és defesar els interessos de les treballadores i treballors, i això intenten fer. Si seguim així i acomiadem a una de les millors promocions d'investigadores i que ara estan en la edat de major productivitat (així ho indiquen tots els estudis seriosos, ens agradi o no, no son els emèrits ni els majors de 70 anys els mes productius), d'aquí uns anys parlarem de com queda el país... Això si els grans sabis amb idees "joves" que ara estan aplicant això ja estaran més que jubilats (per sort!!!).

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.