dissabte, 8 d’octubre del 2011

La Mesa Sectorial acomiada la legislatura amb pena i sense glòria

Dimarts passat 4 d'octubre es va celebrar l'última sessió de la Mesa Sectorial d'Universitats en la present legislatura presidida pel Secretari General, Màrius Rubiralta. En aquesta reunió, tal com era previsible, es va constatar la impossibilitat que l'Estatut del Personal Docent i Investigador Universitari (EPDI) pugui veure la llum abans de les properes eleccions generals.

CCOO ha realitzat un intens treball des de fa més de quatre anys, que va començar amb l'elaboració d'una proposta d'Estatut i va seguir amb els esborranys presentats pel Ministeri de Ciència i Innovació primer i els de Educació posteriorment

Tal com us informem, l'últim text acordat no era “el nostre Estatut”, contenia articles que no ens agradaven, i traspassava unes “línies vermelles” que per CCOO eren fonamentals, i sobre les quals no estàvem disposats a cedir.

Aquest acord va ser boicotejat per alguns rectors i un minúscul grup d’ “excel•lents” pertanyents a una altra galàxia.

Ha existit poca voluntat negociadora en algunes ocasions per part del Ministeri, sobretot en l'etapa MICINN-Garmendía i s'han manejat malament els temps, arribant a un moment de gran incerteza econòmica més enllà de les nostres fronteres. L'avançament electoral ha acabat per fer la resta.

CCOO lamenta que tot aquest treball, finalment, no hagi estat recollit en el BOE, i que el PDI segueixi sense tenir (per molt temps probablement) un Estatut modern que reguli components fonamentals del seu treball (dedicació, carrera horitzontal, retribucions, …) enmig d'una adaptació al procés de Bolonya, que com sigui ha pogut comprovar cap càrrec ministerial es creu.

En els temps que estem vivint, el personal docent i investigador haurem de sortir de la nostra abstracció i conjuminar esforços per defensar unes condicions de treball dignes.

NO OBSTANT AIXÒ, ENCARA QUE S'OBRE UN PERLLONGAT PERÍODE D'INCERTESA I NSEGURETAT, CCOO NO RENUNCIA A DEFENSAR EL TEXT ACORDAT AMB EL MINISTERI AL GENER-ABRIL DE 2011 EN LA TAULA SECTORIAL NO SOLAMENT COM A EXPRESSIÓ D'UN ACORD POLÍTIC SINÓ LA SEVA POSSIBLE EFICÀCIA JURÍDICA.

Per això a proposta de CCOO es va signar l'acta de la reunió del passat 4 d'octubre, en la qual cadascuna de les parts de la mesa, Ministeri i sindicats -excepte CIG- ratifica els acords recollits en les actes de gener i abril de 2011.

En aquesta mateixa reunió també es va presentar un informe de la ANECA sobre l'acreditació nacional per a l'accés als cossos docents universitaris, i es van nomenar els dos membres del Consell Assessor de l’ANECA proposats pels sindicats més representatius. Es van realitzar algunes crítiques al funcionament d'algunes comissions i a la resolució dels recursos.

CCOO va tornar a treure el tema dels professors associats amb contracte administratiu (LRU). Aquests contractes finalitzen al maig de 2012 i és necessari buscar una solució per a aquest col•lectiu. Des del ministeri es va tornar a mirar cap a un altre costat, i se'ns va remetre a la propera reunió de la Comissió Permanent del Consell d'Universitats, en la qual es tractarà aquest tema. Un altre assumpte de fàcil solució que no s'ha volgut tancar i sobre el qual CCOO va presentar al maig una proposta de RD.

Finalment el Ministeri va presentar un esborrany de RD pel qual s'estableixen els Requisits Bàsics per a la Creació, Reconeixement i Funcionament d'Universitats i Centres Universitaris i es determina la seva estructura mínima que té bastantetes possibilitats de publicar-se en el BOE. En ell s’ aborden diferents aspectes que poden afectar al funcionament de les universitats, tant en la seva estructura com a certes normes que es modifiquen com són les àrees de coneixement o el RD de retribucions. En aquest últim cas per retribuir a Directors d'Escoles de Doctorat o modificar la data de presentació de sol•licitud de sexennis.

1 comentari:

  1. I espero que el corporativisme no ens porti al ridícul de seguir col.locant als "de casa". El nepotisme a les nostres universitats és escandalós i els sindicats no fan res per superar-ho. El que fan és crear una injustícia ( en vers dels candidats foranies) per salvar la pell dels que s'han col.locat, amb competicions completament irregulars. Si voleu millorar el sistema universitari, denuncieu la corrupció en la contractació. Si no tot es converteix, sento dir-ho, en un bla, bla, bla, que condemna les nostres universitats al segrest per part dels interns (les capelles, les tribus i els cacics).

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.