dimecres, 30 de novembre del 2011

Cotització dels antics becaris amb la reforma de les pensions (Hoja del Lunes 532 - 1/2)

Al BOE del 27 d'octubre de 2011, apareix el Reial Decret 1493/2011, de 24 d'octubre, "pel qual es regulen els termes i les condicions d'inclusió en el Règim General de la Seguretat Social de les persones que participin en programes de formació, en desplegament del que preveu la disposició addicional tercera de la Llei 27/2011, d'1d'agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de la Seguretat Social ". Amb aquesta norma, es fa una excepció, per a aquells que han estat becaris, a la regla general de que a la Seguretat Social s’impedeix poder realitzar cotitzacions a posteriori, de manera que es recuperin períodes de temps ja passats. 

Aquells que han estat becaris abans de la reforma poden "recuperar" fins a dos anys de cotització per les beques que van desenvolupar en el passat i amb independència de quant temps faci d'això. La condició d'antic becari es podrà acreditar mitjançant la corresponent certificació de l'empresa o entitat que la va finançar, i si això no és possible, utilitzant qualsevol mitjà vàlid en dret (cartes d'acceptació, rebuts, etc.). La fórmula de recuperar aquestes cotitzacions serà mitjançant la subscripció d'un conveni especial amb la Seguretat Social que finançarà el propi beneficiari. 

Es podrà sol•licitar la recuperació d'aquestes cotitzacions fins al 31 de desembre del 2012 a les oficines de la Tresoreria General de la Seguretat Social. 

La base de cotització serà la base mínima del règim general de l'any en què es va desenvolupar la beca. La quota a ingressar en el conveni especial es calcularà mitjançant l'aplicació d'un coeficient reduït (es pagarà el 77% de la quota general), i l'abonament es pot fer mitjançant un pagament únic o mitjançant un pagament fraccionat en un nombre màxim de mensualitats igual al doble d'aquelles per les quals es formalitzi el conveni. És a dir, que l'abonament de 2 anys de cotització podrà fraccionar-se fins a 48 mensualitats. El pagament fraccionat no suposarà recàrrec ni interessos de cap tipus. 

CCOO està realitzant una campanya específica sobre aquest tema. Si has estat becari o coneixes persones que ho han estat, recorda que el termini s'acaba el 31 de desembre de 2012. 

7 comentaris:

  1. En el cas de ex-becaris "joves" vaja que encara estem mooolt lluny de la jubilació .. realment ho recomaneu? Perquè tinc la sensació que ens prenen el pel, que recullen diners per serveis que NO ens van donar en el seu dia! No vaig tenir "paro", ni dret a la seguretat social etc I perquè el límit del 2012??
    En qualsevol cas gràcies per anar-nos informant!

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord: en el seu moment no hem gaudit d'allò que ara ens volen fer pagar quan a més la seguretat social sempre corre a càrrec d'ambdues parts. El que sí que canviaria és la vida laboral: no semblarà que hem estat X anys sense fer res.
    A mi em sembla que això és un frau.

    ResponElimina
  3. ...estoy de acuerdo con el primer comentario. a mí también me suena a arcas vacías más que otra cosa.

    ResponElimina
  4. Aniria bé que algú ens expliqués en quins casos pot valer la pena fer-ho i en quins no.

    ResponElimina
  5. Es veritat, no se si val la pena fer ho...quines consequencies te? Ens podrem jubilar abans? Tindrem una pensió mes alta?

    ResponElimina
  6. Per tenir dret a un 100% de la pensió de jubilació, entre altres requisits, es necesari haver cotitzat un minim d'anys, al mateix temps amb l'actual reforma de les pensions, et pots jubilar als 65 si has cotitzat un minim de 38,5 anys... sino als 67. Es a dir, es bó tenir cotitzats quants més anys millor.

    ResponElimina
  7. Hola, gràcies per la informació. Jo vaig ser becari predoctoral de la Generalitat, a començaments dels 90. Van ser quatre anys en total, per tant seria del màxim interès poder "guanyar 2 anys" (al menys). He trucat a la Tresoreria de la Seguretat Social i m'han comntat que encara que tenen el formulari TA.0040 per això, no saben si quedarà sense efecte, especialment per becaris vinculats a la universitat, per una disposició posterior a la del mes d'octubre, concretament la 1707/2011 publicada al BOE de dissabte 10 de desembre. En sabeu alguna cosa d'això?

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.