dimecres, 18 de gener del 2012

Atac a l’autonomia universitària

Sense precedents, el Govern de la Generalitat de Catalunya envaeix les competències pròpies de les universitats públiques per carregar-se els drets laborals aconseguits des de la recuperació de la democràcia i de l’autonomia universitària. Volen liquidar els drets laborals del personal propi de la Generalitat i alhora fer més retallades salarials i, no satisfets amb les retallades de prop d’un 20% del Pressupost, s’actua també contra els Acords, Pactes i Convenis propis de les universitats -de moment no s’atreveixen amb els Ajuntaments-. 

Socialment, estem assistint a un permanent missatge de desprestigi d’allò que és públic per justificar les posteriors accions, i la Universitat no és una excepció. L'ofensiva contra els serveis públics per part del Govern de la Generalitat de Catalunya ha arribat a les universitats i pretén liquidar l’autonomia universitària: 

1. Governança. Des de fa anys es pretén derivar el debat de la “governança” de les universitats en un sentit molt determinat amb l’objectiu d’aconseguir el control de les Universitats Públiques, amb una coincidència de dos clars interessos: d’una banda, exercir el control polític d’una institució de prestigi social i d’altra, fer el gran negoci, doncs el Pressupost global del sistema universitari català és un pastís molt gran a repartir per part del poder econòmic i financer. 

2. Ofegament econòmic. Així, als incompliments de finançament d’anys anteriors, l’any passat es va produir una forta retallada de l’aportació de la Generalitat als pressupostos de les universitats públiques – al voltant de 150 milions d’euros - i aquest any 2012 es preveu un nou increment de les retallades. 

3. Invasió de competències. Mai havia succeït! No només s’ofeguen les universitats amb les retallades econòmiques; ara, a més, mitjançant la llei de Pressupostos* de la Generalitat de Catalunya - i la llei de Mesures*-, es pretén interferir en les pròpies normes internes per liquidar els drets laborals aconseguits al llarg de molts anys, anul·lant tots els Acords, Pactes i Convenis Col·lectius en els aspectes que s’oposin al que disposin les esmentades lleis. 

Algunes de les mesures previstes d’afectació a les universitats*: 

• Supressió del complement del 100% de les retribucions a IT - malaltia 

• Supressió dels Fons d’Acció Social de cada universitat 

• Supressió de tiquets menjadors 

• Supressió de dies addicionals de vacances per antiguitat 

• Reducció dels dies d’afers propis a 6 

• Increment de la jornada laboral a 37,5 hores (apartat especialment dedicat al PAS de les universitats públiques). L’estalvi de la despesa suposa, com és obvi, l’acomiadament de personal temporal i interí

Retallades salarials al 2012 

A totes les mesures d’aplicació a les universitats hem d’afegir també el que es disposa a l’article 34 de la Llei de Pressupostos de la Generalitat: 

Altres mesures de reducció de la despesa de personal per al 2012:

1. S’autoritza el Govern a adoptar mesures excepcionals de reducció de la despesa de personal prevista per l’exercici 2012 que poden afectar, preferentment i amb caràcter proporcional sobre el total de les retribucions anuals, les pagues addicionals dels conceptes que tinguin consideració de complement específic o equivalent. Aquestes mesures han de tenir un impacte equivalent al personal laboral de l’Administració de la Generalitat, i a la resta de personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya, així com al de les universitats públiques. Per al personal laboral, la distribució i l’aplicació de la reducció prevista en aquest apartat es produirà a través de la negociació col•lectiva i, en cas que l’1 de maig de 2012 no s’hagi arribat a un acord de distribució, aquesta reducció s’aplicarà a les retribucions de juny i desembre.

Atenció! Les propostes presentades per la Generalitat per a realitzar les retallades, NO ESTAN EN VIGOR. Han de ser doncs, debatudes i votades les esmenes a la totalitat i les parcials. No hi haurà cap text definitiu fins a, com a mínim, un mes. 

I més coses: les privatitzacions. Com a un exemple del camí encetat pel Govern de la Generalitat, us informem que amb motiu del nou model T
IC per a la prestació de serveis als diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, s’ha constituït un consorci* de 5 empreses catalanes. 

CCOO fem una crida pública a no resignar-se, a no assumir aquestes retallades com un fet inevitable sinó, com una decisió política que ha de ser combatuda amb els mitjans que calgui. 

Per a CCOO la defensa dels drets laborals i llocs de treball és un compromís irrenunciable 

*Referències: 
• Comunicat de CCOO-Universtats del mes de desembre amb la valoració de la situació de les retallades: http://ccoo-universitat.blogspot.com/search?updated-min=2011-01-01T00:00:00%2B01:00&updated-max=2012-01-01T00:00:00%2B01:00&max-results=50 
• Consorci TICxCAT http://www.ticxcat.cat

6 comentaris:

  1. Us reenvio aquest missatge que no sé qui ho ha escrit però que subscric totalment! RV: Funció i defunció pública.
    Cansats de ser sempre els protagonistes de totes les crisis les quals nosaltres els funcionaris no hem provocat, cansats d’esser moneda de canvi per calmar ànims i mercats, nosaltres els funcionaris, els que abans no ens feia cas ningú i que hem estat motiu de burla en moltes vinyetes populars, vatua aquí que ara, som els protagonistes de primera fila, i la presa fàcil en que amagar totes les incompetències alienes.

    Ens van retallar el sou desprès d’anys de tenir-lo congelat, mai no hem cobrat la paga extra sencera, els sous son baixos i s’han de fer oposicions per entrar-hi i per pujar de categoria, cosa que mai es fa a una empresa privada. Els privilegis que ens volen treure són drets adquirits desprès d’anys de treball i negociacions i per compensar el baix sou que hem estat cobrant, un sou que mai s’ha equiparat al sector privat . Els privilegis dels funcionaris es queden ridículs quan els comparem amb els dels treballadors de les caixes d’estalvi , les quals han estat rescatades amb diners públics, diners que ens tr e uran a nosaltres de la nòmina. Quan les multinacionals ofereixen als seus treballadors viatges de vacances, gimnàs o guarderia gratuïta, se’ls diu avantatges però quan l’Adminstració dóna dies de permís se’n diu privilegis .

    Ara resulta que tenim privilegis! Aquesta si que és bona! Doncs no senyor , els privilegis son les pensions milionàries, els sous vitalicis, els cotxes oficials, els dinars a càrrec dels fons públics, les targetes de crèdit, la duplicitat en els sous, els assessors a dit ,la manca de titulació i l’amiguisme per accedir a un càrrec públic, i tot això, pagat amb els diners de tots .

    D’això se’n diu privilegis, si senyor! No més hipocresia, n’estem farts. Que comencin per retallar tota aquesta parafernàlia i de segur hi haurà diners per a tots! El poble és savi i ja no se’l pot manipular de forma intencionada! No tenim privilegis el que tenim son drets adquirits!!!!!!!!!! No confongueu.

    Funcionaris dignes i indignats!

    ResponElimina
  2. coses que pasen quan es vota a un partit de dretes i aquest guanya per majoria absoluta.

    He de suposar que la majoria dels catalans ho volen així...com s'explica doncs els resultats de les últimes eleccions generals quan ja estava fent un munt de retallades?

    ResponElimina
  3. Fins que no fem una vaga de més d'una setmana no aconseguirem res. S'ha de presionar de forma molt contundent.

    ResponElimina
  4. I la supressió de la reducció de jornada amb 100% de sou el 1r any després de tenir un fill? els nadons no en tenen la culpa de la crisi :-(

    ResponElimina
  5. Jo treballo a la universitat i no tinc tots aquest drets que dieu que ens volen retallar. I si els tinc no els he pogut exercir per que treballant 60 HORES (serà que algu no fa la seva feina i la tinc que fer jo?) a la setmana és impossible fer res més. Jo tinc que treballar 60 per mantenir la feina i vosaltres us esteu queixant per 37,5? Si us plau, igualtat.

    ResponElimina
  6. A aquestes alçades ja tenim prous elements i prou experiències per saber que o bé ens defensem o ells no en tindràn mai prou.

    El límit de les retallades no se'l posaran ells mateixos per gentilesa, ens toca a nosaltres posar-lo, liant un bon cristo, treient les ungles, les dents i la ràbia, fins que cada nova agressió els hi suposi un cost i un desgast prou elevat com perque no els hi compensi.

    La responsabilitat es de cadascu de nosaltres, que ningu s'enganyi, aixo no es una crisi, es un proces de privatitzacio pel qual uns pocs es forren i els altres ens convertim en mileuristes, precaris i sense drets laborals.

    Endavant tothom, que ningú s'adormi, podem fer-los molt més mal que no ens pensem. Podem aconseguir que s'ho repensin...La pilota està a la nostra teulada.

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.