divendres, 18 de maig del 2012

Resum de l’Espai de Diàleg (17/05/2012) – Secretaria d’Universitats i Recerca i Agents Socials

A continuació exposarem estrictament la informació donada de paraula pel Govern. En aquest document CCOO no entrarem en valoracions, ni en els comentaris aportats pels agents socials. Fet que realitzarem i ampliarem presencialment a les diferents assembles convocades a cada Universitat o a les Seccions Sindicals de CCOO Universitat.

 ------- 

L’ordre del dia de la reunió ha estat el següent:

  1. Mesures de reducció de la despesa de personal 
  2. Programa Serra Hunter 
  3. Pla de jubilacions anticipades a les universitats 
  4. Consideracions sobre el RD 14/2012 en el corresponen àmbit d’Universitats 
  5. Torn obert de paraules 

 ------- 

Resposta de CCOO a l’ordre del dia per escrit dia 15/05/2012: 

 “...en referència a la convocatòria rebuda per la reunió de "l'espai de diàleg i negociació" del proper dijous 17 de maig, el Secretariat Inter-Universitari de CCOO de Catalunya creu necessari fer les següents precisions: 

1.- Aquest "espai de diàleg i negociació" no té cap suport jurídic i per tant tot el que es pugui parlar en ell en cap cas suposa el compliment dels requisits de negociació marcats a l'article 37.1 de l'EBEP ni a cap altre norma legal. 

2.- Pel que es refereix als punts 2 i 3 de l'ordre del dia de la vostra convocatòria (Programa Serra Hunter i Pla de jubilacions anticipades a les universitats) us reiterem la nostra voluntat de conèixer les intencions de la Direcció de Universitats respecte a aquests temes i la necessitat de, posteriorment, trobar el marc legal de negociació adient. 

3.- Pel que fa al primer punt (Mesures de reducció de la despesa de personal) us demanem la retirada del mateix, ja que ja va ser objecte de l’última reunió de las Mesa General d’Universitats i en ella ja vam deixar clara la nostra decisió de no participar en cap simulacre de negociació que pogués servir de coartada per les agressions a la autonomia universitària i als drets dels treballadors als que representem.” 

 --------

Reunió: 

1. Mesures de reducció de la despesa de personal 

Antoni Castellà (Secretari General d’Universitats) i Lluis Jofre (Director General d’Universitats) han explicat la decisió del Govern:

  • Tots els col·lectius de les Universitats Públiques Catalanes se’ls aplicarà una retallada de sou del 5% a tot el 2012
  • La distribució de la retallada s’ha de negociar amb els col·lectius laborals a les respectives paritàries. 
  • Al PDI Funcionari se li aplicarà el 5% també sobre tot el sou, i a efectes pràctics es farà efectiu i visible en els complements autonòmics de productivitat. En els casos que no s’arribi amb els trams autonòmics s’aplicarà mitjançant la compensació de l’IPC. 

CCOO: Hem mostrat la nostra disconformitat total, la injustícia de les formes i les retallades. S’ha demanat sobre la dificultat d’encaixar el model català actual d’universitat amb les lleis estatals.

2. Programa Serra Hunter 

Explicacions del Govern:

  • Taxa "reposició" per jubilació 50% (Nota CCOO: No és reposició donat que no son places realment noves de reposició, en tot cas de continuïtat).
  • Jubilacions forçoses i baixes definitives en el conjunt d’Universitats Públiques Catalanes: 230 
  • Total places a convocar Pla Serra Hunter II: 117 places de continuïtat [1] 

Places Serra Hunter II i Places Pròpies Universitat (Continuïtat de Lectors – Possibilitats de no ser acomiadats):



Notes: 
[1] Segons les dades finals hi ha un descompte d’1 plaça 
[2] Aquestes places poden ser d’agregats interins o similar, però tindran caràcter temporal 
[3] Aquestes 5 places extres formen part de l’excedent del 5% (6 places) sobre el total que la Conselleria pot adjudicar. 

  • No es convocarà cap plaça de col·laborador (temporal o permanent) ni de lector al llarg del 2012 (molt excepcionalment en àrees estratègiques). Han deixat molt i molt clar que el compromís de possibilitats de continuïtat a la Universitat només és per Lectors amb plaça abans de 2011 (confirmen la seva posició de l’anterior espai de diàleg). 
  • Els concursos convocats per Serra Hunter es realitzaran per doble convocatòria (agregat i visitant). Així els catalans que es vulguin presentar hauran de tenir l’acreditació corresponent d’AQU per un concurs d’agregat i els estrangers no. Si un estranger guanya el concurs serà visitant. 
  • Davant la pregunta: Si un estranger guanya una plaça de visitant i poc després, com és d’esperar, s’acredita, s’haurà de convocar un nou concurs obert d’agregat? La resposta ha estat feble i a priori han dit que sí (recordem que la durada màxima d’un contracte de visitant és de tres anys). 
  • Davant la pregunta: És compatible la convocatòria d’un concurs modalitat Serra Hunter amb els Estatuts de cada Universitat? Han explicat que no veuen molts problemes però que s’haurà d’estudiar en cada cas. 
  • Aquest mateix any sortirà la primera convocatòria de places Serra Hunter
  • La continuïtat dels Lectors que en el seu perfil no surti una convocatòria Serra Hunter es podrà fer mitjançant algun tipus de contracte (que no especifiquen) però que no pot ser permanent: Per tant no podran ser Agregats permanents. 
  • Els Ramon i Cajal, Becaris Postdoc i “Falsos” Visitants si volen alguna possibilitat de continuïtat hauran de competir amb els Lectors a les places Serra Hunter que surtin. 
  • Pel que es refereix a les convocatòries de places de PDI permanent que han sortit a algunes universitats de l’Estat el Secretari General diu que el Ministre ha anunciat que les impugnaran totes. 

3. Pla de jubilacions anticipades a les universitats 

La voluntat de la Generalitat és continuar o engegar a totes les universitats el “Pla de jubilacions anticipades”. Però el recent informe del “Tribunal de Cuentas” no. 935 (pàgines 142 a 154, i 236) atura de ple el pla. 

Nota pròpia de CCOO: Això vol dir que com les places de continuïtat pels lectors van directament lligades al 50% de les jubilacions, possiblement no es podrà garantir la continuïtat dels lectors en els propers anys i per tant el compromís per part del Govern de donar continuïtat als aproximadament 700 professors lectors. CCOO ha fet propostes alternatives per poder continuar els Plans de jubilació que seran estudiades. 

4. Consideracions sobre el RD 14/2012 en el corresponent àmbit d’Universitats

La Generalitat portarà el Decret al Tribunal Constitucional. 
A proposta de la Generalitat en el “Consejo de Universidades” del 23 de maig els rectors catalans demanaran que no s’apliqui tal i com està redactat el règim de dedicació fins el curs 2013-2014, però com a contrapartida accepten d’inici assumir pel proper curs 2012-2013 l’abast de la retallada en nombres globals. 
Creuen que el Decret no està totalment desplegat i que en breu es desplegarà, i també que hi ha algunes errades importants que també es modificaran. 

5. Torn obert de paraules 

No ha sorgit cap tema, però durant les aproximadament tres hores i mitja de reunió han sorgit temes com la delicada situació d’algunes universitats en termes de PDI-L, com pot ser la Universitat de Girona. Segons el Govern té una dimensió de professorat molt gran en relació a la docència que imparteixen. Situació complicada pels 74 lectors, 8 Ramon i Cajal, i 58 professors visitants (molts en situació de falsos visitants). 

En cap moment han exposat la situació del gran nombre d’acomiadaments de professorat associat, ni de la precarietat dels becaris d’investigació. 

Les valoracions pròpies, com veiem la situació futura i les possibles accions les posaren en comú amb tot vosaltres properament.

7 comentaris:

  1. És una vergonya el programa Serra Hunter...mostra el provincialisme dels polítics, el "papanatisme" de pensar que el que vingui de fora és millor (s'està inferint que el que hi ha aquí es mediocre?) i aquesta gent són els que volen fer país? És aquest el nacionalisme que volen vendre? Som tan llestos que no tenim per nosaltres mateixos i el poc que tenim l'oferim a aquells tan bons que estan per arribar?! Bah! home, bah! Jo, per exemple, que sóc lector, m'he passat 4 anys aquests grans centres d'excel·lència internacional (Cambridge, USA, Paris...) i dubto que cap d'aquests polítics tingui una carrera acadèmica digna (si no no serien polítics...) i en tingui ni idea de què és competir (medrar sí que en saben, però...)

    Ara bé, tenim molt sort, doncs els grans cervells estrangers que volen abduir, quan vegin la situació precària i el 'cutrerio' de la universitat catalana que deixaran aquests polítics marxaran... o només es quedaran perquè consideren que el sol, la paella i el vi és raó suficient - i, apa, deixaran de produir tant.

    ResponElimina
  2. Retallades + dreta política + privatització universitats + "excel.lència internacional" + incompetència política + nacionalisme independentista de 'medio pelo' = Catalunya serà un país de subnormals al 2050!!

    ResponElimina
  3. La política que estan fent contra el professorat i els funcionaris en general és perversa: d'ençà que han començat cada cop tinc menys ganes de treballar i més ganes de gratar-me els **, beure cafès i llegir el diari (o mirar Internet...). Tinc vergonya de ser català amb els polítics que ens representen, de veritat tenim el que ens mereixem? Doncs sí que hem sigut dolents...

    ResponElimina
  4. Hola a tots,

    Jo sóc col.laboradora doctora (UPC) i tenia previst demanar l'acreditació d'agregat a finals de 2012-principis de 2013. M'agradaria saber si, un cop aconseguida l'acreditació, podria passar automàticament a categoria d'agregat, com fins ara, o aquesta mesura també es suprimeix.

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Depenent de cada universitat, si ets col·laboradora permanent el pas a agregat pot ser automàtic, o pot ser també que es faci un concurs..... però no he sentit a parlar concretament en aquest sentit...

      Elimina
  5. Buenas, yo defiendo plaza de Titular en un mes. Si me van a impugnar que lo hagan, pero que lo hagan ya joder. Estoy hasta los coj* de estos. No se puede truncar una carrera por diferencias políticas. Lo peor es la incertidumbre. Me dan asco.

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.