dijous, 24 de febrer del 2011

La pèrdua de poder adquisitiu i la preocupant situació del PDI-L

Com ja vam anunciar el desembre, CCOO va denunciar la retallada del 5% i per tant l’incompliment del conveni col•lectiu de PDI-L. A la retallada del 5% cal afegir la no actualització dels sous en funció de l’IPC.

Per tant, per aquest any, la pèrdua de sou anual (PDI Laboral) en funció de la categoria serà:


A més cal afegir la reducció aplicada a triennis i complements de docència i recerca (que pot variar en funció del nombre que cada un percep):


Alhora s’està incrementant la preocupació i el malestar davant dels plans d’austeritat de les diferents universitats i l’opacitat en els criteris d’acreditació que dificulta l’estabilització i promoció del PDI-L, un col•lectiu que és una evidència que està aportant molt i molt a que les Universitats Públiques Catalanes presentin els nivells més alts de tot l’estat en termes de recerca i qualitat docent.

Retallar indiscriminadament sense analitzar la situació de cada universitat, facultat o departament creiem que avocarà cap al fracàs absolut del nostre país. És per això que exigim que un Govern que es va prometre formar govern amb “els millors”, busqui solucions que no deteriorin més les nostres universitats i trobin noves fons d’ingressos que permetin millorar les ràtios no només reduint els denominadors.

Des de CCOO seguirem treballant amb més força que mai per garantir la universitat que realment es mereix la societat catalana. Exigint la negociació dels processos d’estabilització i promoció d’un PDI-L que exemplarment segueix treballant més, per menys sou i amb una situació contínua d’inestabilitats, situació contraproduent per una recerca i docència de qualitat.

Seguirem informant...

8 comentaris:

  1. Un 5% pels sous més que dignes de catedràtics i professor titulars no és res. Un 5% per professors ajudants, investigadors postdoctorals i professors associats (molts dels quals no són reals, i viuen del seu sou a la Univesitats) és una autèntica injusticia. Però clar, donat el seu nivell d'afiliació sindical, aquests no us interessen... Aneu bé si penseu que confiaran en vosaltres quan estabilitzin les seves posicions. El vostre descrèdit entre aquests col·lectius us està enterrant.

    ResponElimina
  2. Quan un llegeix comentaris com l’anterior no queda més remei que agafar aire i contenir la respiració, perquè sap molt de greu.

    Dir que els professors ajudants, investigadors postdoctorals i professors associats no ens interessen perquè no estan afiliats és en primer lloc simplement mentir i en segon lloc fer demagògia. Com sap vostè la dada d’afiliació d’aquests col•lectius?

    Perquè és mentir, perquè per exemple el responsable de PDI Laboral a Catalunya de CCOO fins fa menys d’un any era ajudant, perquè majoria de delegats de PID-L no tenen contractes estables i si ja en tenen alguns han estat més de 10 anys de becaris sense contracte, etc. Tots ells estan arriscant la seva carrera professional (donat que els criteris per acreditar-se, per obtenir quinquennis, etc. són els mateixos) i fan molta molta tasca, molts cops en detriment del seu propi CV e interès egoista personal, això si amb voluntat de treballar per una Universitat més justa i millor.

    Així mateix esperem que opinions com les teves no siguin majoritàries. En tot cas també hem de fer autocrítica i pot ser comunicar més i millor qui som i quina tasca realitzem. Pot ser no es fa equitativament a totes les facultats i campus, per això ens agradaria saber a quina universitat pertanys per tal de millorar la comunicació.

    Responsable de PDI-L CCOO Catalunya
    Professor Lector. Ha estat becari, professor associat a temps parcial i ajudant.

    ResponElimina
  3. Bona tarda,
    Gràcies per la informació. El que passa és que sembla molt poc justificada la diferència de salaries entre categories. Jo, com a humil associat "bàsic", a més d'estar constantment penjant d'un fil, cobro una quantitat miserable. És clar que no tinc ni l'experiència ni la qualitat que pugui tenir un catedràtic, però poso en dubte si la meva validesa és sis(!!!) vegades inferior. És vergonyós i immoral.

    ResponElimina
  4. Jo també sóc un associat bàsic, actualment amb dedicació complerta a la UB i considero que és una vergonya com els diferents col·lectius (no només sindicals sinó també els propis companys de feina que han passat per la nostra situació i que alguns són ara lectors) estàn girant la cara per no reconèixer quina és la nostra situació. Tothom te assolit que hem de fer tots els mèrits possibles per a accedir no se sap quan a una suposada estabilitat futura. Aquesta situació precària és aprofitada moltes vegades de forma abusiva en un entorn competitiu en el qual sempre hi ha alguna persona jove disposada a fer al que no estigui dins de les seves competencies profesionals per tal d'accedir o mantenir la única feina disponible. El propi reconeixement de que hi ha associats que no són reals ja porta implicit que es coneix que aquestes situacions s'estàn produint i no s'està fent res al respecte. Aixó és el que crea manca de confiança en la tasca del sindicats per part del nostre col·lectiu.

    ResponElimina
  5. Sí que s'està treballant (però nosaltres som sindicats, no govern i depenem del vostre suport, afiliació i capacitat de movilització).

    Per exemple a les darreres paritaries aquest tema s'ha denunciat i a algunes Universitats Catalanes s'ha solucionat.

    En tot moment hem lluitat i seguirem lluitant per tal de que es compleixi la disposició transitoria del conveni:

    Disposició transitòria segona

    Regularització de professorat associat

    1. Per tal de regularitzar el col·lectiu de professorat associat contractat en situació inadequada, les universitats cercaran recursos per poder disposar del finançament necessari i s'instarà, si escau, la Mesa d'universitats a crear un pla específic de finançament per dur a terme la regularització d'aquest col·lectiu.

    2. D'acord amb el marc legal vigent, i dins les possibilitats pressupostàries i les necessitats acadèmiques, cada universitat, juntament amb el comitè d'empresa, fixarà el calendari i els criteris d'identificació que determinen la pertinença al col·lectiu que calgui regularitzar com a figures a temps complet durant la vigència del present conveni.

    3. Al cap d'un any de la signatura d'aquest conveni, la comissió paritària analitzarà l'evolució del procés de regularització i proposarà, si escau, mesures per impulsar-lo.

    ResponElimina
  6. Un altre associat: és una veritable vergonya, no tan sols pel sou (no m'arriba ni per pagar la mesualitat de la llar d'infants del meu fill), sinó per la falta de reconeixement. No se'ns avalua ni la docència ni la recerca, no podem optar a complements ni ajuts, res. Això sí, fem 3/4 de la docència màxima i cobrem la sisena part. Quin negoci! I no us enganyeu (evidenment no ho feu, ho sabeu perfectament), el sentiment majoritari (per no dir únic) del personal en aquesta situació és que per als sindicats no hi comptem.

    ResponElimina
  7. Quan volgueu convoquem una assemblea a la vostra universitat i de paraula us explicarem tot el que realitzem pel vostre col·lectiu i com està la situació. Cap problema, podeu contactar amb nosaltres per correu electrònic i esterem encantats de donar la cara i parlar clar, ben clar (amba dades objectives, no amb rumors ni percepcions).

    ResponElimina
  8. Doncs parlant de precarització del personal PDI, poso com exemple el meu cas. Després de 5 anys com a projessor ajudant a la UB, he passat a una beca post doctoral de la mateixa universitat. La sorpresa ha estat que en principi no tinc drets als meus trienis reconeguts pq a l'hora de fer el conveni no s'hi van incloure.

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.