dimarts, 16 d’octubre del 2012

Les retallades generen pobresa: 17 d'octubre Dia Mundial per l'eradicació de la pobresa


Prop de 1.300 milions de persones a tot el món viuen en la pobresa extrema i 1.000 milions passen fam, no tenen accés a aigua potable ni a serveis bàsics com la sanitat o l'educació.

A Espanya la imposició de polítiques que es limiten a retallar drets han generat gairebé un milió de pobres cada any: ja són més de 12,5 milions de persones que viuen en la pobresa i en risc d'exclusió social (gairebé el 27% de la població). Les mesures d'ajust generen nivells de desigualtat intolerables, i condicionen el futur de les properes generacions.

Hi ha alternatives a les retallades i als rescats. L'Estat perd al voltant de 90.000 milions d'euros cada any per frau fiscal, 11 vegades més que el que el govern ha destinat aquest any a sanitat, serveis socials, educació, cooperació i la llei de dependència.

Recomanem la lectura dels treballs d'investigació de la nostra Fundació 1r de Maig:

Treballadors pobres i empobriment a Espanya: 
Les polítiques de retallades estan intensificant i estenent la pobresa a Espanya fins a arribar al 27% de la població. L'accés a l'ocupació ja no és una salvaguarda davant les situacions de pobresa. La precarització de les condicions de treball, els processos de desprotecció en el mercat de treball i el debilitament dels recursos socials de l'Estat de Benestar estan provocant un empobriment creixent de la població treballadora.

La crisi i l'augment de la pobresa infantil:
Aquest estudi evidencia que la crisi ha augmentat la pobresa infantil en nombre, intensitat i durada: 2.200.000 nens a Espanya viuen en llars que estan per sota del llindar de la pobresa. Espanya està al capdavant d'Europa en pobresa infantil, només superats per Romania i Bulgària.

L'ocupació juvenil a Espanya: situacions i recomanacions polítiques:
Diagnòstic de la desocupació juvenil a Espanya, valoració general de les reformes laborals sobre les condicions de treball dels joves i propostes d'actuació orientades a promoure el foment de l'ocupació de les persones joves.

Situació econòmica internacional: Propostes per sortir de la crisi:
Propostes immediates per evitar el col·lapse al que ens dirigeixen les polítiques econòmiques desenvolupades en la major part dels països de l'eurozona i estratègies per evitar que es torni a produir una situació similar en un futur.

Per tot això, l'Aliança contra la Pobresa, una plataforma que reuneix ONG, sindicats, moviments socials, plataformes ecologistes i feministes ha convocat manifestacions i concentracions en algunes ciutats del país per al 17 d'octubre. T'ANIMEM A PARTICIPAR, EXIGINT A MÉS, POLÍTIQUES ACTIVES PER ERADICAR LA POBRESA (www.rebelatecontralapobreza.org).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.