dijous, 9 de febrer del 2012

La primera intervenció del Ministre Wert (Hoja del Lunes 537 - 2/2)

En paral · lel la lectura de la compareixença del ministre d'Educació, Cultura i Esport (clica aquí) ha alarmat a la comunitat educativa en general, i a la universitària en particular. 

Al principi de la seva intervenció esmenta l'article 27 de la Constitució, sobre el dret a l'educació i la llibertat d'ensenyament, oblidant, intencionadament o no, esmentar l'autonomia universitària i la llibertat de càtedra. Aquesta omissió no és innòcua, doncs últimament és freqüent, mitjançant decrets, la vulneració per la pròpia administració estatal i per algunes administracions autonòmiques del dret constitucional a l'autonomia universitària regulada en l'article 27.10 de la Constitució Espanyola i desenvolupat en l'article 2 de la Llei Orgànica d'Universitats: "Les universitats estan dotades de personalitat jurídica i desenvolupen les seves funcions en règim d'autonomia ..." 

En la seva intervenció, el nou ministre ofereix una lectura esbiaixada de les xifres i molt desconsiderada amb els professionals de l'educació superior. Proposa constituir un Consell d'Experts d'alt nivell, en el qual us recomanem que tingueu cura, ja que després, tots paguem els desatins. 

Ens diu que va a treballar, com no podia ser d'una altra manera, amb el Consell d'Universitats, la Conferència General de Política Universitària i amb el Consell d'Estudiants. Sembla que s'ha oblidat, intencionadament, o no, de la Mesa Sectorial d'Universitats. Davant aquesta omissió, no podem menys que preguntar-nos Coneixeran el ministre i els seus col.laboradors l'existència de l'Estatut Bàsic de l Empleat Públic'? I per rematar, enmig de les brutals i injustes mesures d'austeritat i de retallades que estan patint, el senyor ministre comunica que ha decidit augmentar les dotacions per a promocionar els toros. 

Des de CCOO no podem fer res més que declarar la nostra més absoluta perplexitat davant de tant disbarat i comminar-lo a que actuï amb responsabilitat. 

Simultàniament fem una crida als rectors, perquè, en ús del dret constitucional que els empara, defensin l'autonomia universitària i garanteixin el bon funcionament de les nostres universitats. Amb aquest convenciment sembla haver actuat la Universitat d'Extremadura, convocant en DOE les places docents que s'han considerat necessàries per atendre la docència dels seus estudiants.

4 comentaris:

  1. Em sembla molt bé el que han fet a Extremadura, amb els nostres diners continuen pagant tot el que convé (algú sap que fa la universitat d'Extremadura? en recerca per exemple? que es demana de CV per ser professor?

    És aquesta mena de demagogia la que fa que no tinguem cap mena d'esperança en el que feu des de sindicats per poder sortir de la crisi

    ResponElimina
  2. Em sembla molt malament que un sindicat "de classe" faci servir la terminologia que la tecnoburocràcia també "de classe" (superior?)aplica al món dels bens i serveis públics. Per què "educació superior" en lloc d' "ensenyament universitari"? És que la FP n'és "educació inferior", o potser la primària? És que la universitat és un "centre educatiu"? No saben els estudiants de universitat què hi fan? No tenen drets civils, politics, i responsabilitats civils, penals, etc.? No són "majors d'edat"? Potser el ministre Wert n'és un reflexe d'aquesta "bona consciència" emancipadora (neoliberal, és clar) aplicada a fer de la universitat exclusivament un centre de formació professional pel "mercat laboral" (model Bolonya), al qual l'autonomia distorba.

    ResponElimina
  3. Benvolguts companys de CCOO

    He votat CCOO les darreres 4 o 5 eleccions sindicals de la meva facultat perque he considerat que defensava força bé els meus drets com a treballador. El que no sabia era que a més de fer aquesta important feina, també es dedica a dir-nos què i com hem de veure el món a d'altres àmbits, com ara els toros, aspecte que encara que no ho sembli, ens interessen a molts i molts catalans i catalanes.

    Si us plau, la propera vegada diguin també cosetes del cinema i del teatre, i així riurem tots.

    Salutacions

    ResponElimina
  4. Crec que, qui pugui, hauria de fer saber a les instàncies europees que en aquest ministeri es retallaran diners de recerca i educació i s'incrementaran les subvencions als toros. Si a algú fan cas els governants espanyols, perque no tenen mes remei, és a Europa. Amb tots els demés passen el dia marcant paquet

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.